ديــابـت و روزه داري
دکتر حسين دلشاد فوق تخصص غدد درون ريز و متابوليسم رئيس دفتر تحقيقات ريزمغذيها عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي
گرويدن به دين اسلام مستلزم پذيرفتن اصول اعتقادي دين‘ يعني توحيد‘ نبوت‘ معاد‘ عدل و امامت است. در اصول اعتقادي‘ ميزان‘ علم و يقين است و پذيرفتن آنها از راه تقليد‘ جايز نيست. براي انسان معتقد شريعت اسلام برنامه هاي عملي تعيين نموده که فروع دين ناميده مي شوند. فقه يا شريعت مجموعه قوانين و مقررات زندگي است که با قرآن و سپس تفسير و تبيين آن توسط پيامبر بزرگ اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) بنياد نهاده شده است. در فرهنگ اسلامي‘ فقه وطب رابطه نزديکي با يکديگر داشته اند. بر پزشک مسلمان واجب است که فروع دين و فتاوي علماي اعلام فقه را در بر رسي و معاينه بيمار و نيز نحوه درمان بيماري ها رعايت کند. اما بسياري از پزشکان مومن در مورد احکام فقهي و تطبيق آنها با روش هاي تشخيصي و درمان مشکلاتي دارند و نمي دانند در مورد هر بيماري چه اقدامي به عمل آورند که از نظر شرعي بدون اشکال باشد. ازجمله اينکه بسياري از پزشکان در مورد سئولات افرادي که داراي بيماري خاصي هستند و مي خواهند بدانند که آيا روزه داشتن براي آن بيماري زيان آور است و موجب تشديد آن مي شود يا خير‘ آگاهي کافي ندارند. روزه در شريعت اسلام علاوه بر اينکه يک فريضه عبادي محسوب مي¬گردد در خودسازي مسلمانان نيز تأثير بسزايي دارد. قرآن کريم در سوره بقره روزه را بر اهل ايمان واجب دانسته تا مسلمين با پرداختن به اين فريضه الهي ضمن پرهيزگارشدن خداوند متعال را بخاطر هدايت¬شان بزرگ شمرده و از او سپاسگزاري نمايند.
رمضان ماه نزول قرآن و به فرموده پيامبر گرامي اسلام ماه برکت و رحمت و از بهترين ماه¬ها نزد حضرت باريتعالي است . روزه گرفتن در اين ماه مقدس بر هر مسلمان بالغ و سالم واجب گرديده است. اين فريضه الهي نه تنها يک واجب شرعي است بلکه موجب تندرستي فرد نيز مي¬گردد، چنانچه پيامبر اکرم (ص) نيز فرموده اند : " صومو اتصحوا" يعني روزه بگيريد تا تندرست شويد. در ارتباط با تأثير روزه بر سلامت جسم و روان مطالعات و پژوهش هاي قابل توجهي بخصوص توسط دانشمندان اسلامي و همچنين برخي از پژوهشگران غيرمسلمان صورت گرفته است. از طرف ديگر علي رغم توصيه مراجع تقليد بر اجتناب از روزه گرفتن توسط فرد بيمار، بسياري از بيماران تمايل و اصرار بر بجا آوردن اين فريضه الهي دارند، بنابراين هر ساله با نزديک شدن به ماه مبارک رمضان بسياري از پزشکان در سرتاسر گيتي از سوي بيماران خود با اين سؤال روبرو ميشوند که آيا آنها مي توانند روزه بگیرند؟