مرکز تحقیقات فیزیولوژی غدد
پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم
تاریخچه
مرکز تحقیقات فیزیولوژی غدد درونریز جزء مجموعه مراکز تحقیقاتی پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است. این مرکز در سال 1380 با ایدۀ دکتر صالح زاهدی اصل تحت عنوان آزمایشگاه فیزیولوژی غدد درونریز شروع به کار کرد. مجوز تأسیس، در سال 1392 و موافقت اصولی مرکز در سال 1394 توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صادر گردید. این مرکز در سال 1401 موافقت قطعی خود را از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت کرد.
مرکز تحقیقات فیزیولوژی غدد درونریز عهدهدار انجام پژوهشهای اصیل مرتبط با فیزیولوژی و پاتوفیزیولوژی غدد درونریز است و در این راستا در جهت تربیت نیروی انسانی متعهد و کارآمد (دانشجویان و محققین) تلاش میکند. در راستای تحقق این هدف، تاکنون 20 دانشجو در مقاطع دکتری تخصصی، کارشناسی ارشد و دکترای حرفهای از دانشگاههای مختلف پایان نامۀ خود را در این مرکز گذراندهاند. افزون بر این، این مرکز در رشتۀ فیزیولوژی دکتری تخصصی پژوهش محور دانشجو تربیت میکند. این مرکز همچنین در زمینۀ جذب سربازان نخبه با نیروهای مسلح همکاری دارد.
اولویت اصلی مرکز تحقیقات فیزیولوژی غدد درونریز بررسی نقش میانجیهای گازی شکل (اکسید نیتریک، سولفید هیدروژن، کربن مونواکسید و اکسیژن) در دیابت نوع 2 می باشد. در این راستا تا کنون بیش از 128 طرح پژوهشی در زمینۀ اثرات درمانی نیترات، نیتریت و سولفید هیدروژن در مدلهای حیوانی دیابت انجام و مقالات مرتبط به چاپ رسیده است. همچنین 7 ثبت اختراع داخلی در همین زمینه توسط مرکز به ثبت رسیده است.
مرکز تحقیقات فیزیولوژی غدد درونریز دارای یک حیوانخانه (با مساحت حدود 150 مترمربع) است که در آن موش صحرایی برای اهداف پژوهشی پرورش و نگهدای میشود. این مرکز مجهز یک دفتر برای اعضای هیأت علمی، محققین و دانشجویان است و همچنین دارای 3 آزمایشگاه فعال تحقیقاتی است که برخی از ستآپهای فعال آن عبارتند از: جداسازی جزایر لانگرهانس پانکراس، قلب ایزوله لانگندورف، ایجاد هایپوکسی و هایپراکسی و آزمایشات مولکولی نظیر بیان ژن است. همچنین آزمایشگاه بررسیهای بافت شناسی در موش صحرایی فعال است.