حضور در PubMED
حضور در PubMED ، توفیقی دیگر برای پژوهشکده غدد
مجله بین المللی غدد درون ریز و متابولیسم، به دنبال سیر صعودی که در یکی دو سال اخیر داشته، اخیرا موفق گردیده تا سایت PubMed اندکس شود
حضور در PubMED ، توفیقی دیگر برای پژوهشکده غدد
مجله بین المللی غدد درون ریز و متابولیسم، به دنبال سیر صعودی که در یکی دو سال اخیر داشته، اخیرا موفق گردیده تا سایت PubMed اندکس شود. نظر به چشمگیر بودن این موفقیت و اهمیت آن طی گفتگویی با دکتر صالح زاهدی اصل، معاونت پژوهشی پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم و سردبیر این نشریه، چند و چون و عوامل موثر بر این رشد کیفی را جویا شدیم که از نظر شما میگذرد:
آقای دکتر زاهدی سابقه انتشار این نشریه چیست؟
با توجه به جای خالی یک مجله در زمینه اندوکرینولوژی و متابولیسم در منطقه تصمیم به راه اندازی این مجله گردید و اولین شماره آن در سال 2003 بصورت دوفصل نامه و با تعداد محدودی مقاله منتشر گردید. از نظر حیطه فعالیت این مجله مقالات مربوط به علوم غدد و متابولیسم را به صورت مقالات علوم پایه و بالینی و review و گزارش مورد نادر و نامه به سردبیر میباشد. در طول ده سال گذشته دریافت و چاپ این مجله با بالا پایین هایی همراه بوده. بعضی از شماره ها عقب افتاده بود که تعداد مقالات دریافتی کم بود ولی بهر حال دفتر مجله سعی کرد خود را روی پا نگه دارد و به فعالیت خود ادامه دهد.
روند اجرایی نشریه چگونه بوده؟
روند اجرایی مجله طبق اصول استاندارد انجام می شود. دریافت مقاله با بررسی توسط سردبیری، ارسال به داوران، جمع آوری نظرات داوران و در نهایت تصمیم به چاپ و یا عدم چاپ مقاله. برای چاپ هم دفتر مجله قبلاً راساً اقدام میکرد ولی در شماره های اخیر از طریق برون سپاری انجام میشود.
چه تغییراتی در روند تولید نشریه موجب ورود به PubMed شد؟
با تمهیداتی که دیده شد کار اجرایی نشریه از دفتر مجله منفک و به یک شرکت برون سپاری گردید. در عین حال کارهای علمی مقالات دریافتی توسط سردبیری طبق روال قبل در جریان است. در دریافت، تعیین داور، روند داوری و تصمیم گیری روی چاپ یا عدم چاپ آن هیئت تحریریه و سردبیری تصمیم می گرفت ولی کارهای اجرایی آن یعنی چاپ و توزیع از طریق شرکتی که برون سپاری شده انجام می شود.
این فرایند (ورود به PubMed) به چه شکلی است و انجام این امر چه مدت طول کشید؟
روند وارد شدن به سایت PubMed بر مبنا و استاندارد هایی استوار است. بدین ترتیب که ابتدا درخواست صورت می گیرد و مجله از نظر علمی، منظم بودن انتشار و داشتن مشخصات تکنیکی مورد پذیرش قرار میگیرد روندی که نزدیک به شش ماه طول کشید و در نهایت مجله توانست وارد این سایت بشود. وارد شدن به سایت PubMed دیده شدن نشریه را زیاد می کند و نتیجه آن دریافت مقالات بیشتر از سرتاسر جهان است و این دست مسئولین مجله را برای انتخاب مقالات بیشتر و با کیفیت تر باز میگذارد. بالتبع انتشار مقالات با کیفیت بهتر سبب بالا رفتن سطح علمی مجله و در نهایت ثبت در ISI و گرفتن ضریب تاثیر خواهد بود که یکی از شاخص های مهم در معرفی مجلات می باشد.
فراوانی دریافت مقالات از نظر نویسنده داخلی و خارجی و نیز موضوع چگونه است؟
قبل از نوشتن برنامه استراتژیک و استفاده از سیستم برون سپاری اغلب مقالات از نوسندگان و محققین داخل کشور بودند. ولی جهت جبران شماره های عقب افتاده اقدام شده از شماره (2)8 سال، 2010 تا شماره (1) 10، 2013 یعنی از زمان برون سپاری تعداد مقاله های دریافتی کلاً 267 مقاله بوده که 77 مقاله رد شده و 157 مقاله وارد روند داوری شده است. عمده مقالات دریافتی (90%) از نویسندگان خارجی بوده با گستره جغرافیایی تقریباً سرتاسر دنیا. مقالات دریافتی عمدتاً مقالات اصیل بوده با 116 مورد و بقیه موارد مقاله مروری، نامه به سردبیر، گزارش مورد و editorial بوده است.
این موفقیت چه تاثیری بر ارتقاء پژوهشکده دارد؟
وارد شدن مجله به سایت PubMed Central اولاً امتیاز ارزشیابی پژوهشکده را بالا خواهد برد ثانیاً امتیاز مقالاتی که از اعضاء هیئت علمی پژوهشکده در این مجله چاپ می شود نیز بیشتر می کنند که در نهایت امتیاز پژوهشکده بیشتر خواهد بود. با توجه به این که تعداد مجلات سایت شده دانشگاه اندک است اضافه شدن مجله پژوهشکده نیز سبب ارتقاء موفقیت پژوهشکده در سطح دانشگاه و خود دانشگاه در سطح ملی نیز خواهد شد.
پیش بینی بعدی شما چیست؟
پیش بینی ما بر این است که همانگونه که اشاره شد ثبت مجله در سایت PubMed دریافت مقاله از سطح جهان را بیشتر خواهد کرد. این سبب ارتقاء توانایی انتخاب و درنتیجه افزایش سطح کیفی نشریه خواهد شد. اگر این موفقیت حاصل شود امید می رود که مجله در سایت ISI ثبت شده و ضریب تاثیر بگیرد و موفقیت خود را در بین مجلات بین المللی غدد و متابولیسم جهان پیدا بکند. اگر امکانات لازم فراهم بشود احتمال دارد که بشود آن را بصورت دوماه نامه نیز منتشر کرد.
کلام آخر
سخن آخر این که لازم است از تمام افرادی که در راه اندازی و حمایت از مجله موثر بوده اند تشکر و قدردانی شود. پشتیبانی مسئولین دانشگاه، زحمات پژوهشکده مخصوصاً ریاست محترم آن مطمئناً در این موفقیت نقش بسزایی داشته که جای تشکر و قدردانی دارد. از مسئولین شرکت کوثر که امور اجرایی مجله در شماره های اخیر توسط آن ها صورت گرفته نیز جای سپاسگزاری است.