نقش سندرم تخمدان پلیکیستیک در ایجاد تصویر بدنی منفی نوجوانان
یافتههای یک مطالعه در مورد تاثیر سندرم تخمدان پلیکیستیک در تصویر بدنی نوجوانان نشان میدهد که این سندرم میتواند در ایجاد تصویر بدنی منفی در نوجوان نقش داشته باشد.
به گزارش ایسنا، سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از مشکلات شایع در حوزه سلامت سیستم باروری و غدد درونریز است که عوامل مختلفی در بروز آن نقش دارد. تعداد قابل توجهی از زنان و دختران جامعه با این سندرم دست به گریبانگیر هستند.
علائم این سندرم شامل طیفی از اختلالات است که تحت تاثیر بههمریختن ترشحات هورمونی و بالا رفتن هورمونهای مردانه که به آن «هیپرآندروژنیسم» گفته میشود، ایجاد میشود. علائمی مانند پرمویی، ریزش مو، برهم خوردن نظم سیکل قاعدگی و آکنه یا جوشهای صورت، از جمله علائم این سندرم هستند که علاوه بر تاثیرات منفی بر عملکرد ارگانهای باروری و کیفیت زندگی افراد، میتواند اختلال در تصویر بدنی نوجوانان نیز به همراه داشته باشد.
دکتر فهیمه رمضانی تهرانی، رئیس مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی تولیدمثل پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره مطالعه انجام شده در این مرکز در مورد نقش سندرم تخمدان پلیکیستیک در تصویر بدن نوجوانان، گفت: در این مرکز تحقیقات مطالعهای از طریق پر کردن پرسشنامه انجام شده است که نشانگر نگرانیهای بیشتر درباره تصویر منفی بدنی نوجوانان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک است.
این استاد دانشگاه در مورد «تصویر بدنی»، توضیح داد: تصویر بدنی یا Body Image تصوری است که هر شخص از فیزیک بدن خود دارد و در واقع، همه افکار و احساساتی است که فرد هنگامی که در آینه نگاه میکند یا زمانی که خود را در ذهنش تصور میکند، نسبت به ظاهر خود دارد. این احساسات میتوانند مثبت، منفی یا ترکیبی از هر دو باشند و میتوانند تحت تأثیر عوامل فردی و محیطی قرار بگیرند.
وی خاطر نشان کرد: این پژوهش شامل بررسی دو عامل نارضایتی و خجالت از ظاهر خود و نیز نگرانیهای ظاهری و عملکرد اجتماعی بوده که نتایج آن در Journal of Pediatric Nursing منتشر شده است.
رمضانی در مورد نتایج این پژوهش گفت: در این مطالعه سن اولین قاعدگی با نمره کل نگرانی تصویر بدنی ارتباط معکوس داشت. مفهوم این یافته این است که هرچه این سن پایینتر باشد، میزان نگرانیهای فرد از تصویر بدنی خود بیشتر است.
وی ادامه داد: آن دسته از شرکت کنندگان این مطالعه که درآمد خانواده بالاتری داشتند، کمتر احتمال داشت که نگرانی تصویر بدن داشته باشند. همچنین خونریزی غیرطبیعی رحم نیز یکی دیگر از پیشبینیکنندههای نگرانی تصویر بدن در این مطالعه بود.
رمضانی خاطر نشان کرد: چاقی بهعنوان یکی از متهمان پیدایش سندرم تخمدان پلی کیستک نیز جزء عواملی محسوب میشد که بر شدت نگرانیها از تصویر بدنی اضافه میکرد.
به گفته این پژوهشگر، با توجه به اینکه تاثیر تصویر بدنی بر بهداشت روان نوجوانان تاثیر قابل توجهی دارد، نتایج این مطالعه مؤید این واقعیت است که متخصصان باید در کنترل و درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک به این مؤلفه نیز توجه داشته باشند.
isna.ir/xdPL3g