تغذیه دربیماریهای غدددرون ریز
موافقت قطعی: 1397/05/28
تاریخچه:
گروه تغذیه از سال 1376 به عنوان یک گروه پژوهشی مستقل در مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم شروع به فعالیت کرده است. از جمله این فعالیت ها ارائه طرح هایی در مورد دیابت، اختلالات لیپیدها، مقایسه ید ادرار ، بررسی اثر تزریق ید روغنی، بررسی شاخص گلیسمی میوه های مختلف بوده است.
از سال 1378 تا کنون با شروع مطالعه کوهورت قند و لیپید تهران، همکاری در این طرح در قالب بررسی وضعیت تغذیه ای و ارتباط آن با سطح سرمی لیپیدها و لیپوپروتئین ها و چگونگی روند آنها از فعالیت های عمده این گروه محسوب می شود و حاصل آن چاپ بیش از 50 مقاله علمی پژوهشی فارسی و انگلیسی در مجلات معتبر داخلی و خارجی و کسب جوایز ارزنده در جشنواره -های پژوهشی است.
همکاری وسیع در طراحی و اجرای طرح ملی " مداخله تغییر شیوه زندگی به منظور پیشگیری از بیماری های غیرواگیر" بویژه چاقی، دیابت، بیماری های قلبی عروقی، اختلالات لیپیدها، پرفشاری خون از طریق آموزش گروهی چهره به چهره ، برقراری کلینیک تغذیه ( بررسی اثر رژیم های درمانی بر روند بهبود بیماری های غیر واگیر) و تهیه و تنظیم متون آموزشی تغذیه مانند پوستر ، پمفلت های آموزشی و پیک تندرستی و توزیع آن در جامعه مورد نظر و بررسی تاثیر مداخله تغذیه ای (مداخله تغییر شیوه زندگی) بر آگاهی، نگرش و عملکرد و دریافت های غذایی دانش آموزان در مدارس که از سال 1380 همزمان با شروع مرحله دوم و سوم کوهورت در حال اجرا است.
از جمله فعالیت های دیگر استاندارد کردن روش های مطالعه وضع تغذیه و ارزیابی درجه اعتماد و اعتبار آن تحت عنوان طرح ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه تکرر مصرف غذایی است.
سایر فعالیتهای محققین و کارشناسان این واحد عبارت است از:
· ارائه طرح های تحقیقاتی جانبی در راستای اهداف مرکز
· استاندارد کردن روش های مطالعه وضع تغذیه و ارزیابی درجه اعتماد و اعتبار آن
· تهیه و تالیف کتب و مقالات علمی جهت نشر و ارائه در مجلات معتبر علمی داخلی و خارجی
· نظارت بر کنترل کیفی جمع آوری اطلاعات تغذیه ای طرح ها و بررسی نتایج
· تهیه و تنظیم مقالات علمی جهت شرکت و ارائه در کنگره ها و سمینارهای داخلی و خارجی
· داوری مقالات علمی – پژوهشی داخلی و خارجی برای مجلات معتبر
· همکاری با سایر دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برای آموزش و تنظیم برنامه های تغذیه ای
در سال 1391 ، مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز به منظور ایجاد و هماهنگی در پژوهش های پایه و کاربردی در علوم تغذیه در ارتباط با بیماری های غیرواگیر در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به تصویب رسید.
اهداف و الویت ها:
1- ارزیابی وضعیت تغذیه:
- تعیین عادات، الگوها و عوامل تغذیهای در ارتباط با عوامل خطر بیماریهای غدد درون ریز(دیابت/سندرم متابولیک/قلبی عروقی/تیروئید/سرطان)
- ارزیابیهای تن سنجی
- ارزیابی ریز مغذیها
2- مداخلات تغذیهای برای کاهش بیماریهای غدد درون ریز:
- طراحی و اجرای مداخلات بر مبنای آموزش تغذیه
- طراحی و اجرای مداخلات بر مبنای رژیمهای درمانی
- طراحی و اجرای مداخلات بر مبنای مکملهای غذایی، غذا-داروها و مواد غذایی فراویژه
3- طراحی و اجرای مطالعات پایه در ارتباط با تغذیه و بیماریهای غدد درون ریز:
- طراحی و اجرای مطالعات سلولی مولکولی
- طراحی و اجرای مطالعات تجربی
4- تبیین فرایند شکلگیری عادات و رفتارهای تغذیهای:
- طراحی و اجرای مطالعات کیفی جهت تبیین فرآیند شکلگیری عادات نادرست تغذیهای در کودکان و نوجوانان
- طراحی و اجرای مطالعات کیفی جهت تبیین فرآیند شکلگیری رفتارهای غلط تغذیهای خانواده
5- بررسی عوامل تغذیهای موثر بر رشد و تکامل و اندوکرینولوژی تولیدمثل:
- عوامل تغذیهای موثر در مراحل مختلف بلوغ جنسی
- عوامل تغذیهای موثر بر سطوح مختلف هورمونهای مرتبط با رشد و بلوغ
- عوامل تغذیهای موثر بر سن پائسگی و عوارض آن
- عوامل تغذیهای مرتبط با اختلالات اندروکرینولوژی تولید مثل
6- تهیه و تدوین گزارش از دادههای موجود کشوری:
- انجام مطالعات متا آنالیز
- انجام مطالعات مرور سیستماتیک
7- توسعه و اعتبار سنجی ابزارهای تشخیصی وضعیت تغذیه